En plats för sånt som inte ryms


Min blogg finns på 
hundbry.blogspot.com. 
Där försöker jag att hyfsat ofta skriva hyfsat kortfattade inlägg som handlar hundträning, mestadels då reflektioner kring min egen träning med världens härligaste malletik Caki.

Den här sidan är istället en dumpplats för lägre utläggningar relaterade till hund och hundträning som jag får för mig att skriva ibland. Anledningen till att lägger dem här är att de är för gamla, för långa eller ligger utanför ramarna ämnesmässigt för att passa i bloggen såsom jag har tänkt att den ska se ut. Texterna är mer eller mindre aktuella (=mer eller mindre pinsamma), men jag har bestämt att jag får lov att stå för dem även om jag kanske har ändrat mig angående vissa saker.

Uppdateringar här kommer att vara sällsynta, så bry er inte om att hålla koll. Jag skriver i bloggen om något läggs ut här. Ni är hemskt välkomna att tycka till (i bloggen eller via mejl) om det jag skriver även om ni inte känner mig eller inte håller med. Det vore bara roligt! 

09 oktober 2008

Lugna gatan

Nu har underverket tagit på sig änglakostymen igen och vi har haft en härlig dag. Jag tror iofs inte att det är sista gången hon försöker sig på lite "olämplig kommunikation", men det är skönt att det så snabbt vänt åt rätt håll. Det är ju lite vanskligt när man ska gå in och försöka påverka i en sån här sak, men samtidigt finns gränser för vad som är acceptabelt beteende (att morra och försöka bita mot ansiktet är på fel sida den gränsen - tycker jag). Skönt att det lugnat ner sig så länge iaf, det känns viktigt att får massor av tid med avspänd och positiv stämning tillsammans.

Vi har också kommit igång lite smått med mer "riktig" träning. Tills nu har vi ägnat oss åt "oriktig" träning som:
1)Lek. Först och främst är målet att hon skall tycka att det är kul, men jag försöker så klart stimulera henne till att komma med grejer osv. En grej som jag lagt en del tid på är att få henne att gilla att ligga och tugga på sin leksak tillsammans med mig (istället för att gå iväg och "äga" den för sig själv.
2) Springa och busa.
3) "Antivakt"-övningar. Efter som jag vill motverka vakttendenser innan de uppstått så har hon fått en hel del mat ur handen, samt ätit med min hand i matskålen. Gjorde faktiskt så några gånger att jag hällde i för mycket vatten så att jag kunde "hjälpa" henne att fiska upp kulorna.. Har funkat superbra.
4) Grundläggande positioner och allmänt ohyfs. När jag ger henne mat ur handen i början på varje mål har jag försökt uppmuntra till sånt jag gillar. Dels har hon fått äta ur både sittande, stående och liggande position, dels har jag belönat rörelse runt mig och allmänt bus, då hon helt naturligt har nära till att bli stilla och vänta (viktigt med balans aktivitet-passivitet).
5) Gå på picknick. Hon har fått mat ute på lite olika platser (ex vid ett köpcentrum). Detta för att hon inte ska få bilden att köket är den enda platsen som gäller om man är hungrig. (Hade lite för mkt dragning hemåt ett tag).

I övrigt har det varit socialisering, miljöträning, gos och lek med Ebba som stått på schemat, men nu har jag alltså kört igång med lite, lite träning. Mer om det en annan dag :)
Jenny